Japonya’nın Güneş Enerjisi Hedefi: Perovskit Güneş Panelleri!
Japon hükümetinin planlarına göre, “mucize malzeme”den yapılan ince ve esnek güneş panelleri 20 nükleer reaktörün üretimine eşit miktarda elektrik üretebilir.
Japonya Sanayi Bakanlığı’nın yayımladığı taslak enerji planına göre, perovskit kullanılarak üretilen yeni nesil güneş panelleri 2040’a kadar 20 gigawatt elektrik üretme potansiyeline sahip.
Geleneksel silikon bazlı hücrelerden çok daha yüksek bir verimlilik oranı sağlayabilen perovskit, güneş enerjisinin geleceği olarak övülüyor.
Perovskit tandem hücre için yüzde 43’lük teorik verimlilik sınırıyla (standart silikon hücrede sınır yüzde 29) yeni paneller yenilenebilir enerji geçişini güçlendirmenin yolunu da sunuyor.
Güneş enerjisi, 2011’de Fukuşima nükleer kazasıyla sonuçlanan yıkıcı deprem ve tsunamiden bu yana Japonya’nın enerji karışımının hayati bir parçası olarak görülüyor.
Kaza, elektrik şebekesinin devre dışı kalmasının yanı sıra radyoaktif kirleticilerin çevreye yayılmasına neden olmuş ve 160 binden fazla kişinin tahliye edilmesine yol açmıştı.
Güneş panellerinin kullanımı son 13 yılda ülke genelinde hızla yayıldı ve bu yenilenebilir enerji kaynağı, Japonya’nın elektrik üretiminin yüzde 10’unu oluşturuyor.
Nispeten yüksek nüfus yoğunluğu, ağırlıklı olarak dağlık bir araziyle birleştiğinde, geleneksel silikon bazlı güneş pillerinde alan sınırına ulaşılması demek.
Perovskit güneş hücrelerinin esnekliği ve dayanıklılığı, onları araba tavanlarından kavisli gökdelen pencerelerine kadar her yerde kullanıma uygun hale getiriyor.
Teknolojiye yönelik önemli araştırmalar son yıllarda muazzam ilerlemeler kaydediyor ve birkaç girişim bu teknolojiyi endüstriyel ölçekte ticarileştirdi.
İsveç merkezli Exeger, bükülebilir güneş pillerini kulaklıklar ve klavyeler de dahil birçok kitlesel pazar ürününe yerleştirmiş durumda.